In 2030 leveren zonnepanelen naar verwachting 8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Vooral huishoudens worden minder afhankelijk van traditionele elektriciteitsleveranciers. Die moeten hun verdienmodellen aanpassen en stroomprijzen flexibeler aanpassen op basis van de piekvraag.
Dat stelt adviesbureau Roland Berger in een studie over de rol van zonnepanelen in de elektriciteitsmix.
Over pakweg vijftien jaar vormen zonnepanelen waarschijnlijk een geduchte concurrent van de traditionele energiecentrales en stroomleveranciers. In 2030 zijn ze naar verwachting goed voor zeker 8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Dalende prijzen van panelen en ondersteuning via subsidies maken zonnestroom vooral voor huishoudens steeds sneller rendabel.
Zonnestroom: regelen piekvraag
Eind vorig jaar hadden 250.000 huishoudens, projectontwikkelaars en kleine bedrijven in Nederland gezamenlijk voor 1 gigawatt aan panelen op hun dak staan. Hun vermogen is nu al vergelijkbaar met dat van de twee kolencentrales op de Eerste Maasvlakte. En dat zal tot 2030 bijna vertienvoudigen, voorziet Roland Berger.
Onderstaande grafiek uit het rapport laat zien dat zonnestroom in 2025 al een substantieel deel van de opwekcapaciteit in Nederland uitmaakt. Maar in buurlanden Duitsland en België gaat de ontwikkeling naar verwachting wel een stuk sneller.
(klik voor uitvergroting; gele balk is aandeel vermogen zonne-energie)
Belangrijkste knelpunt is volgens de analisten van Roland Berger niet de beschikbaarheid van zonnestroom, maar het reguleren van het schommelende aanbod.
Het feit dat het aanbod van zonnestroom gedurende de dag sterk fluctueert levert fricties op, juist omdat decentrale opwekking via huishoudens steeds belangrijker wordt. Aan initiatieven om dit probleem aan te pakken is er overigens geen gebrek. Zie ook dit artikel: elektrische auto's als één grote batterij voor groene stroom.
Zware tijden voor traditionele energiebedrijven
Voor traditionele energieleveranciers betekent de opkomst van zonnestroom volgens Roland Berger dat ze hun grip op de particuliere klant als stabiele bron van inkomsten verliezen.
Om die afkalving op te vangen moeten energiebedrijven met andere verdienmodellen komen die inspelen op de piekvraag. Bijvoorbeeld door stroomprijzen gedurende de dag sterker te laten meebewegen met piekvraagmomenten.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl